We behandelen in de praktijk middels een intensieve methode. De spieren worden eerst diep losgemaakt middels diepe dwarse fricties (dit is een massagetechniek) of bijv. dry needling.
De te hoge spierspanning (tonus) wordt op deze manier verlaagd. De patiënt kan dit zelf ondersteunen door rekoefeningen te doen, die de therapeut zal meegeven als huiswerk. Wanneer de spiertonus genormaliseerd is, zullen de spieren sterker gemaakt moeten worden. De training kan bestaan uit oefeningen op de behandelbank of een matje, maar ook de apparaten en tools in de oefenzaal zullen worden ingezet. Het doel is de belastbaarheid te verhogen, zodat de patiënt minder kwetsbaar is voor nieuwe blessures en overbelastingen.

Fasciatherapie

Fascia is een weefsel dat rondom alle structuren in het lichaam te vinden is. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot één functionerend geheel. De fascia zorgt ervoor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Wanneer de fascie minder beweeglijk is door een blessure kan het gevolgen hebben voor de doorbloeding en het functioneren. Dit kan zich uiten in pijn , stijfheid of een beperking met bewegen. Door middel van verschillende fascia-technieken worden de verklevingen van het bindweefsel losgemaakt.

Mulligan

Het Mulligan Concept is een methode die door een groot aantal fysio- en manueel therapeuten wordt gebruikt om pijnvrij te kunnen mobiliseren. De behandeling leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Medical taping concept

Bij Metodiq kun je je naast de klassieke tape methode (sporttape), ook laten tapen middels het Medical Taping Concept. In tegenstelling tot de sporttape, waarmee je een gewricht immobiliseert, is de Medical Tape meer gericht om in beweging te blijven. De elastische tape stimuleert de huid, waardoor pijndemping bewerkstelligd wordt. Het is geen ondersteunende tape, maar bedoeld om beter te kunnen bewegen zonder pijn.

medical taping

Begeleid oefenen

Bij Metodiq focussen we altijd veel op zelfmanagement en geven altijd oefeningen om zelf thuis te doen. Dit is echter niet altijd mogelijk en het kan lastig zijn dit zelf goed uit te voeren. Dan kan het helpen samen met de behandelend therapeut gericht te trainen, zodat er sneller resultaat geboekt kan worden.